Doopboeken, 1682-1811.NB: Het zou ook kunnen dat er connectie is met de naam Van Sloten/Van Slooten te Hoogeveen. De naam van onze stamboom begint weliswaar bij Frerix maar de naam Van Slooten/Van Sloten voeren ze al ver van voor de verplichte invoering van de achternaam. Als Faken/Fok van Slooten op 27 maart 1785 te Amersfoort huwt dan noemt hij zich Fok van Slooten (stamnummer 8.1.1.).
Trouwboeken, 1683-1708 en 1773-1775.
Begraafboeken, 1752-1786.
Register van begraven van op volwassen leeftijd overledenen, 1786-1811.
Register van aangegeven lijken, 1806-1811.
Hoogeveen werd in 1636 gesticht door Pieter Joostens Warmont en Johan van der Meer, Leidse investeerders, omdat de Leidenaren (Hollandsche Compagnie) na hevige conflicten met baron Roelof van Echten tot Echten besloten dat hun arbeiders zich permanent op hun venen moesten kunnen vestigen. Op het belangrijkste kruispunt, het Kruis genaamd, vestigden zich ook al snel winkeliers, verveners, rentmeesters en ambachtslui. In het begin had de nieuwe plaats verschillende namen: Hooch Echten, Nieuw Echten en Echten's Hoogeveen. Iedereen sprak echter ook al van Hoogeveen, en die verkorte naam bleef behouden. In 1664 werd de overdracht van de grond onder het oudste deel van het dorp een feit. Tot dan was dat juridisch deel van de marke van Steenbergen en Ten Arlo.
Hoogeveen was aanvankelijk in bestuurlijk opzicht een grote lappendeken. Deels hoorde het bij Zuidwolde en viel het ook onder de schulte van Zuidwolde. Deels was er sprake van Echtens-Hoogeveen, met ook een eigen schulte. De oostelijke venen vielen onder de schulte van Meppen en Gees, maar werden al in de 17e eeuw opgenomen in Echtens-Hoogeveen. Het noordelijke deel van het dorp viel onder Pesse. Los van de schulten werd veel invloed uitgeoefend door rentmeesters van de diverse compagnieën. Vooral de rentmeester van de Hollandse Compagnie had veel invloed.Havezate Huis te Echten (Hoogeveen). Waarschijnlijk stamt het huis Echten uit de vijftiende eeuw. Het was toen een eenvoudig rechthoekig huis met een lengte van meer dan twintig meter en een diepte van ongeveer acht meter, bestaande uit een lange zaal en een opkamer met daaronder een kelder. In de zeventiende en achttiende eeuw werd het huis uitgebreid met links en rechts een vleugel en daartussen een binnenplaats. In deze tijd werden ook de beide bouwhuizen gebouwd. Het noordelijke bouwhuis werd gedeeltelijk ingericht als koestal. Het zuidelijke bouwhuis, dat er door het torentje uit ziet als een kapel, is nooit een kapel geweest, maar was vroeger een koetshuis en paardenstal
Zuidwoldiger-Hoogeveen viel grotendeels rechtstreeks onder Ridderschap en Eigenerfden van Drenthe. Echtens-Hoogeveen had een eigen rechtspraak die ook enige jaren gold in sommige delen van Zuidwoldiger-Hoogeveen. Dit als deel van de Heerlijkheid Echtens-Hoogeveen. Deze ontstond door dat de Van Echtens in de 17e eeuw rechten naar zich toe hadden getrokken. In 1795 werd de Heerlijkheid Echtens-Hoogeveen opgeheven. Heel Hoogeveen viel vanaf dat moment rechtstreeks onder de rechtspraak van Drenthe.
In 1803 werd het Pesserveld bij Hoogeveen gevoegd. In 1811 werden de schultambten Echtens-Hoogeveen en Zuidwoldiger-Hoogeveen ook nog opgeheven. De Franse Gemeentewet van 1811 maakte van Hoogeveen voor het eerst één geheel met één maire, de voorloper van de huidige burgemeester. De eerste maire en burgemeester van Hoogeveen heette Abraham Meijer.
Berent Frerix en Geesjen Faken krijgen de volgende kinderen:
9.1. Vake (Fake) Berents 18 juli 1706 - op 10 juli 1754 of op 17 juli 1761
Vake wordt geboren als Vake Berents te Hoogeveen; gedoopt op 18 juli 1706. Vader wordt genoemd Berent Frerikx, moeder Gesien Vaken. De kinderen van Vake (Fake) Berents gaan verder onder de naam BERENTS. Hij gaat verder als stamnummer 8. Zie hoofdstuk 8.
9.2.Hilligien Berents 18 juli 1706 - voor 1721 ..
Hilligien wordt geboren als Hilligien Berents te Hoogeveen; gedoopt op 18 juli 1706. Vader wordt genoemd Berent Frerikx, moeder Gesien Vaken. Hilligien overlijdt voor 1721.
9.3.Willem Berents 1 september 1709 - ..
Willem wordt geboren als Willem Berents te Hoogeveen; gedoopt op 1 september 1709. Vader wordt genoemd Berent Frelijkx, moeder Gesien Faken. De kinderen van Willem Berents gaan verder onder de naam WILLEMS.
9.4.Booje Leeuws Berents 16 september 1714 - ..
Booje Leeuws wordt geboren als Booje Leeuws Berents te Hoogeveen; gedoopt op 16 september 1714. Vader wordt genoemd Berent Freriks, moeder Gesien Faken. Waar komt de naam Booje Leeuws vandaan? De kinderen van Booje Leeuws Berents gaan verder onder de naam BOOJE en of LEEUWS.
9.5.Klaasz Berents 28 maart 1717 - ..
Klaasz wordt geboren als Klaasz Berents te Hoogeveen; gedoopt op 28 maart 1717. Vader wordt genoemd Berent Freriks, moeder Gesien Faken. De kinderen van Klaasz Berents gaan verder on de naam KLAASZ of KLAASEN.
9.6.Hilligien Berents 23 maart 1721 - ..
Hilligien wordt geboren als Hilligien Berents te Hoogeveen; gedoopt op 23 maart 1721. Vader wordt genoemd Berent Freriksz, moeder Gesien Faken.
Vroeger was het algemeen gebruikelijk om kinderen te vernoemen naar familieleden. Een kind kreeg dan dezelfde naam als een bepaald familielid. Daar bestonden vrij strikte regels voor. Vóór 1811 zijn vernoemingspatronen daarom heel belangrijk bij het aantonen van verwantschappen. Weliswaar waren het slechts gewoonteregels waar regelmatig van afgeweken werd, maar de "normale" volgorde van vernoemen was in principe een vaststaand patroon.
Op het platteland hadden de meeste mensen al wel familienamen, maar deze stonden niet of nauwelijks vast. Vaak werd een kind vernoemd naar zijn of haar vader, waardoor slechts één generatie dezelfde achternaam had. Om verwarring te voorkomen werd er soms nog een naam toegevoegd die verwees naar de herkomst van de familie. Als je van een boerderij kwam die "Achterdijk" heette, was de kans bijvoorbeeld groot dat er aan je naam "Van Dijk" werd toegevoegd.
De 1e zoon werd vernoemd naar de grootvader (de vader van zijn vader).Op 18 augustus 1811 werd iedereen in het Koninkrijk Nederland door de regering van Napoleon Bonaparte opgeroepen om zich met een achternaam te laten registreren bij het gemeentehuis. Dit was nieuw in Nederland. Want hoewel de meeste mensen in Nederland al wel een achternaam hadden, zorgde de Franse Keizer ervoor dat het in Nederland voor iedereen verplicht werd om een vaste achternaam te hebben.
De 2e zoon werd vernoemd naar de andere grootvader (de vader van zijn moeder).
De 3e zoon werd vernoemd naar een oom (zijn vader oudste broer).
De 4e zoon werd vernoemd naar een oom (zijn moeder oudste broer).De 1e dochter werd vernoemd naar de grootmoeder (de moeder van haar moeder).
De 2e dochter werd vernoemd naar de andere grootmoeder (de moeder van haar vader).
de 3e dochter werd vernoemd naar een tante (haar moeder oudste zus).
De 4e dochter werd vernoemd naar een tante (haar vaders oudste zus).
Vermelding Haarstedengeld/register Zuidwoldiger Hoogeveen 1672-1804
1693: Grootte Frerickx wed. met soon en praem, bedrag 2. Er komt hierin geen Berent Frerix voor.
Vermelding 30e/40e penning 1682-1797 van Hoogeveen:
Berent Frerix komt hierin niet voor.