Naar Home Naar hoofdstukken



INLEIDING GENEALOGIE FAMILIE
FRERIX - FAKEN - VAN SLOOTEN



Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de mensheid word je bewuster door zijn scheppingen gestuurd. Natuurlijk kun je deze sturing gewoon op z'n beloop laten en enkel met de toekomst bezig zijn. Maar......... als dit je boeit laat je juist niet de geschiedenis op zijn beloop, je wilt het "waarom" van voorbije gebeurtenissen weten. "Waarom" bouwden de Egyptenaren piramiden en geen andere geometrische vorm, "waarom" bestaan er verschillen in beschavingen. Door nieuwsgierigheid, die toch ieder mens eigen is, ga je steeds meer op zoek naar nieuwe ontdekkingen. Je bezoekt een kasteel, gaat naar een museum of koopt simpelweg een goed boek. Zo kom je in aanraking met alle segmenten van de geschiedenis en kan het voor komen dat er één aspect tussen zit waar je nog meer, of zelfs alles, van wilt weten. Dit kan resulteren in een "hobby". Heraldiek is er één, genealogie is een ander. Deze hebben beide grote overeenkomsten. De grootste overeenkomst is dat ze de geschiedenismakers van weleer "de mens" als uitgangspunt hebben.

Wij begonnen de genealogische "studie" ruim 33 jaar geleden tegen het einde van het jaar 1986 met als doel te reconstrueren wie onze voorouders waren, wat ze bezig hield, welke tijd ze leefden en waar ze woonden. Dat het geen gemakkelijke opgave zou worden om alle doop- trouw- overlijdenregisters en de bevolkingsregisters uit de diverse Landelijke, gemeentelijke, kerkelijke en particuliere archieven boven water te halen, waren wij al vrij snel achter.

Eerst gingen wij op onderzoek naar de voorvaderen in de "directe lijn" om zo snel mogelijk in de vervlogen jaren door te dringen. Echter, wij konden het niet laten om in een latere periode van het genealogisch onderzoek ook alle broers, zusters en de genealogische nakomelingen van de directe lijn te bestuderen en in kaart te brengen. Een hele klus, maar prachtig om te onderzoeken en te ontdekken welke kant een ieder in deze stamboom opgaat.

Maar hoe komt het dat "wij" nu de naam Van Slooten i.p.v. Frerix dragen

Welnu, het begon zo..............

Onze 1ste stamvader begint bij Berent Frerix (1670-1680 - na 1721)
Gehuwd met Aaltjen Arentz (1670-1680 - voor 1706) en gehuwd met Geesjen Faken (1670-1680 - na 1721).

Wegens hiaten in de doop- trouw- en begraafregisters van Hoogeveen is niet te achterhalen waar en wanneer Berent Frerix en Geesjen Faken wordt geboren en wie hun ouders zijn (de ouders zijn ook niet vermeld in de trouwacte of bij dopen/geboorte/huwelijken etc. van één van de kinderen).

Aanwezig in de DTB-boeken van Hoogeveen:
Doopboeken, 1682-1811.
Trouwboeken, 1683-1708 en 1773-1775.
Begraafboeken, 1752-1786.
Register van begraven van op volwassen leeftijd overledenen, 1786-1811.
Register van aangegeven lijken, 1806-1811.

Omdat er patroniemen (o.a. Frerix, Berents, Faken) als naam worden gebruikt is het ook in diverse andere registers moeilijk om met iemand verband te leggen. Wij kunnen er allerlei theorieën op loslaten, maar het blijft dan toch natte vingerwerk.

Het zou b.v. ook goed kunnen dat er een connectie is met de naam Van Sloten te Hoogeveen. De naam van de stamboom begint weliswaar bij Frerix, maar de naam Van Slooten/Van Sloten voeren ze al (in Amersfoort) ver voor de verplichte invoering van de achternaam in 1811. Twee voorbeelden: 1) als Klaas Faken, stamvader 7., op 29 juni 1772 te Amersfoort overlijdt wordt in de acte geschreven Klaas Faken van Slooten. 2) Hendrik Faken, stamvader 6., wordt in het Militieregister van 1786 ingeschreven onder de naam Hendrik van Slooten.

Vermoedelijk is de echte achternaam dus geen Frerix of Faken, maar Van Slooten. De naam wordt in diverse actes afwisselend gescheven de ene keer als Faken en de andere keer als Faken van Slooten en Van Slooten/Van Sloten.

Op het platteland (zo dus ook Hoogeveen) hadden de meeste mensen al wel familienamen, maar deze stonden niet of nauwelijks vast. Vaak werd een kind vernoemd naar zijn of haar vader, waardoor slechts één generatie dezelfde achternaam had. Om verwarring te voorkomen werd er soms nog een naam toegevoegd die verwees naar de herkomst van de familie. Als je van een boerderij kwam die "Achterdijk" heette, was de kans bijvoorbeeld groot dat er aan je naam "Van Dijk" werd toegevoegd.

In de loop der tijd zijn er vanaf 1759 diverse Van Slooten's vanuit Hoogeveen uitgewaaierd naar vele plaatsen in Nederland (zie hiervoor de hoofdstukken).

Alle gegevens van de diverse actes, geschiedenis etc. komen uit diverse binnenlandse archieven, bibliotheken en boeken en berusten op juiste gegevens en informatie; indien dit niet het geval is dan wordt dat vermeld.

Als iemand in de stamboom wordt vermeld en hier geen prijs op stelt, neem dan contact op met de beheerder van de website, dan worden de gegevens verwijderd.

Ik wens u veel lees- en kijkplezier en houd me aanbevolen voor foto's, wijzigingen en of aanvullingen etc. Mail: Janet Bijl

Van de ouders van mijn echtgenoot en van mijn moeder heb ik ook een website gemaakt. Deze stambomen staan ook op Geneanet.

Stamboom Bull-Bijl
Stamboom Glebbeek
Stamboom Boyaval-Bojawal
Stamboom Geneanet

Adriana van Slooten, webmaster



Naar Home Naar hoofdstukken