Johannes van Slooten wordt geboren op 16 augustus 1878 in Wijk B nr. 53 te Oud-Over/Loosdrecht. Zijn geboorte wordt aangegeven door zijn 26 jarige vader Tijmen Roelof van Slooten (schilder). Getuigen zijn de 48 jarige schilder Jacob Johannes Koper wonend te Loenen en de 66 jarige kleermaker Aart van Veenendaal ook wonend te Loenen.
De weg met de straatnaam Oud-Over is gelegen op de oostoever van de Vecht en loopt over een afstand van ruim twee kilometer tussen Loenen aan de Vecht en het noordelijker gelegen Vechtdorp Vreeland. In bredere zin vormt Oud Over een voortzetting van het Zandpad. Aan Oud-Over liggen buiten de gelijknamige buitenplaats onder meer andere rijksmonumenten zoals de buitenplaatsen annex landhuizen Vegtlust, Bijdorp en Vecht en Lommer / Kalorama.
Bij een herindeling in 1952 kwam de buurtschap onder de gemeente Loenen aan de Vecht te vallen. Dit was een initiatief van de bewoners zelf. In januari 1945 schreef Felix Mulder jr. (1887-1950), wonende aan de Bloklaan, nr. B 18a, te Loosdrecht (post: Loenen aan de Vecht), aan de commissaris van de provincie Utrecht, dat de inwoners van de gemeente Loenen, vergeleken met die van de gemeente Loosdrecht, verschillende extra voordelen genoten. Om die reden verzocht hij de wijken Oud-Over, Mijnden en Bloklaan tot en met het fort Spion bij de gemeente Loenen te trekken. Hij onderbouwde zijn verzoek met de bewering, dat - gezien vanuit het dorp Loenen - de bewoners van de overzijde van de Vecht geheel buiten deze voordelen vielen, "om de treurige reden dat dit gedeelte behoort tot de gemeente Loosdrecht, 4-5 KM. van het gemeentehuis verwijdert ligt". Mulder jr. vervolgde zijn brief met de constatering, dat "de burgemeester van Loosdrecht totaal niets doet voor bovengenoemde inwoners zijner gemeente en dat de reeds jarenlange bestaande bezwaren dezer toestand betreffende de groote afstand van het gemeentehuis, vooral in dezen tijd tot bizonder groote moeilijkheden leidt". De afzender verzocht de gewaardeerde medewerking van de commissaris van de provincie om een spoedige herindeling te realiseren. Hij eindigde zijn brief met de woorden: "ik ben absoluut overtuigd namens de overgroote meerderheid der bedoelde bewoners te spreken."
De brief was geschreven in de laatste maanden van de oorlog. Bij vele inwoners van de buurtschappen aan de oostzijde van de Vecht bleef ook na de bevrijding de wens bestaan om tot de gemeente Loenen te gaan behoren. Mr. dr. N.J.C.M. Kappeyne van de Coppello, advocaat te Amsterdam, maar woonachtig in huize 'Kalorama' te Oud-Over, trad op als woordvoerder van de bewoners van Oud-Over en Mijnden. Namens hen schreef hij in september 1945 een rekest aan het college van gedeputeerde staten van de provincie Utrecht, dat ondertekend was door W. Griffioen en anderen, met als voornaamste inhoud, "dat de kern der buurtschap Oud-Over, door eenige honderden personen bewoond, zich tegenover het dorp Loenen bevindt, terwijl zij door het plassengebied van het dorp Loosdrecht is gescheiden; dat het gevolg daarvan is, dat de bewoners in vijf tot tien minuten zich te voet naar het Raadhuis van Loenen kunnen begeven, terwijl zij ruim anderhalf uur gaans van hun eigen raadhuis zijn verwijderd; dat ook de buurtschap Mijnden aan de andere zijde dan de gemeente Loenen aan de Vecht gelegen, door het plassengebied van het dorp Loosdrecht is gescheiden en veel verder van dit dorp dan van Loenen is verwijderd; dat zij cultureel en economisch met Loenen één geheel uitmaken en het een zonderlinge situatie is, dat zij staatkundig daarentegen bij Loosdrecht behooren, waarmede zij van nature geen betrekkingen onderhouden; dat deze toestand een overblijfsel is uit lang vervlogen tijden, toen, vóór de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden, Loosdrecht tot Holland, doch Loenen daarentegen tot het Sticht (Utrecht) behoorde; dat zij van meening zijn, dat hieraan een einde
behoort te worden gemaakt en de staatkundige toestand met de economische en culturele in overeenstemming moet worden gebracht.
Conclusie: de gemeentegrenzen moeten zodanig worden gewijzigd, dat de beide buurtschappen tot de gemeente Loenen gaan behoren.
Johannes van Slooten huwt, 25 jaar oud en wonend te Oud-Over/Loosdrecht, op 8 juni 1904 te Utrecht met de 25 jarige Hendrica Jacoba van Veenendaal. Hendrica Jacoba van Veenendaal wordt geboren op 26 september 1878 aan de Springweg B739 te Utrecht en is een dochter van Paulus van Veenendaal (geb. ca 1848, overleden in de Lange Rozendaal op 1 september 1928 te Utrecht. Beroepen: Pakhuisknecht. Kruidenier. Banketbakker) en Johanna Margaretha van Luijn (geb. ca 1850 te Gorinchem.)
Huwelijksgetuigen zijn: de 47 jarige concerge Petrus Franciscus van de Meijde, de 69 jarige Johannes Veldhuijzen, de 55 jarige Johannes van Engelenburg en de 40 jarige stadsbode Willem Frederik Hennevelt.
Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal krijgen de volgende kinderen:
2.1. Thijmen Roelof van Slooten 2 augustus 1905 - 13 april 1986
Hij gaat verder als stamnummer 1. Zie hoofdstuk 1.
2.2. Jansje van Slooten 26 maart 1908 - 31 december 1991
2.3. Wilhelmina (Mien) van Slooten 12 mei 1910 - 10 mei 2005
2.4. Paulus Jacobus van Slooten 5 juli 1912 - 12 oktober 2000
2.5. Martha van Slooten 31 augustus 1913 - 6 november 1963
Martha wordt geboren op 31 augustus 1913 te Oud-Over/Loosdrecht. Zij overlijdt op 6 november 1963 te Oud-Over/Loosdrecht, 50 jaar oud. Martha is niet gehuwd geweest.
2.6. Jacoba Margaretha van Slooten 14 augustus 1915 - 18 januari 1918
Jacoba Margaretha wordt geboren op 14 augustus 1915 in Wijk B nr. 96 te Oud-Over/Loosdrecht. Haar geboorte wordt aangegeven door haar vader Johannes van Slooten. Getuigen zijn de 26 jarige landbouwer Jacob van Altenaar wonend te Loosdrecht en de 38 jarige veehouder Gerrit Veldhuizen wonend te Loosdrecht. Bron: BS Loosdrecht, acte 52. Jacoba Margaretha overlijdt op 18 januari 1918 te Loosdrecht, 2 jaar oud. Haar overlijden wordt aangegeven door haar vader Johannes van Slooten. Bron: BS Loosdrecht, acte 5.
2.7. Johannes Theodorus (Joop) van Slooten 28 maart 1923 - 10 februari 1986
Hendrica Jacoba van Veenendaal ging ook af en toe mee met het jaarlijks Bejaardenuitje. Hendrica Jacoba staat links onderaan de foto, met het mooie hoedje.Mooie foto van het 50-jarige huwelijksjubileum van Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal
Advertentie voor de belangstelling voor hun 50-jarige huwelijk in 1954
Vlak na de Tweede Wereldoorlog heerste er nog veel armoede in Nederland. Een voorziening als de AOW bestond nog niet. Het waren de jaren van de wederopbouw, een tijd van schaarste en soberheid. De distributie van levensmiddelen en textiel werd geleidelijk opgeheven. De meeste artikelen werden in 1948 pas weer vrij verkrijgbaar. In de strenge winter van 1946-1947 heerste er nog groot gebrek aan steenkolen, de brandstof bij uitstek voor thuisgebruik en industrie. Velen kenden niet veel meer van het land dan de directe eigen woonomgeving. Een vakantie was nog maar voor weinigen weggelegd en ook een dagje uit kwam zelden voor. Maar daar was wel wat aan te doen. Gemeentesecretaris G. van Hofwegen, wijkzuster Bea van der Hoeven en mevrouw Jopie Niekerk staken in 1947 de koppen bij elkaar. Samen organiseerden zij in dat jaar de eerste tocht voor ouden van dagen uit Loenen a/d Vecht. De bejaardentocht was een betrekkelijk nieuw fenomeen. Zo gingen bejaarden uit Voorschoten al in 1930 een dagje uit. Ouden van dagen uit Nederhorst den Berg hadden hun eerste uitje in 1945, vlak na de bevrijding. De plaatselijke wasserijen zorgden samen voor gratis vervoer; twintig open vrachtauto's stelden zij ter beschikking. In de meeste plaatsen werden bejaardentochten echter pas in de jaren '50 en '60 georganiseerd. Loenen was er dus vroeg bij. Het is onbekend waar de Loenense ouderen tijdens die eerste tocht naar toe gingen. We weten wel dat ze met dertig deelnemers een middag weg waren. Auto's en chauffeurs werden kosteloos aangeboden. Door een huis-aan-huis collecte en een kleine eigen bijdrage was het uitje betaalbaar. De middag werd een succes. De 'commissie autotocht ouden van dagen uit de gemeente Loenen' zat er voor jaren aan vast. De middag groeide uit tot een dag, inclusief lunch en diner. In 1956 gingen er al 180 mensen mee. Het werd een jaarlijks evenement waar velen naar uitkeken. Vooraf kregen deelnemers en chauffeurs een uitgebreide reis- of routebeschrijving uitgereikt om tijdens de tocht nog meer te kunnen genieten. Tot 1964 gingen alle uitstapjes met particuliere auto's. Bron: Veldkroniek 2004.Johannes van slooten zijn grote hobby is dammen. Hij speelt dan ook westrijden bij "Dambond Vecht en Gooi" te Loenen aan de Vecht. Hij was er erg goed in, heeft vele wedstrijden gewonnen.
Johannes van Slooten en familie: o.a. zijn echtgenote Hendrica Jacoba van Veenendaal, zijn broer Gijsbertus van Slooten met echtgenote Hendrika van der Geer, zijn schoonzuster Anthonia Petronella van Veenendaal en echtgenoot Coenraad van Viegen, zijn kinderen: Thijmen Roelof met echtgenote Adriana Bojawal, Jansje van Slooten, Martha van Slooten, Wilhelmina van Slooten, Paulus Jacobus van Slooten met echtgenote Cornelia de Bont, Johannes Theodorus van Slooten met echtgenote Wil Geurtsen, zijn kleinkinderen: Adriana van Slooten, Hennie van Slooten, Joke van Slooten, Willie van Slooten, Hennie Wingelaar en Martha van Slooten
Johannes van Slooten en familie: zijn echtgenote Hendrica Jacoba van Veenendaal, zijn schoonzuster Anthonia Petronella van Veenendaal, zijn zoon Johannes Theodorus van Slooten met echtgenote Wil Geurtsen, zijn zoon Thijmen Roelof met echtgenote Adriana Bojawal, zijn zusters Wilhelmina en Jansje van Slooten en een van zijn kleinkinderen
Johannes van Slooten overlijdt op 15 mei 1963 te Oud-Over/Loenen aan de Vecht, 84 jaar oud.
Hendrica Jacoba van Veenendaal overlijdt op 8 oktober 1966 te Loenen aan de Vecht, 88 jaar oud.
Behandeld wordt het 2e kind van Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal (stamnummer 2.).
Jansje van Slooten wordt geboren op 26 maart 1908 te Oud-Over/Loosdrecht.
Jansje van slooten huwt, 22 jaar oud, op 24 januari 1931 te Loosdrecht met de 23 jarige bankwerker Gerardus Lambertus Melis. Gerardus Lambertus Melis wordt geboren op 20 maart 1907 te Wamel en is een zoon van Hendrikus Gerardus Melis (voerman) en Adriana van der Sander.
Huwelijksgetuigen zijn de 49 jarige timmerman Bastiaan Voorzaat wonend te 's-Gravenhage zwager van de vader van Jansje van Slooten, en de 25 jarige broer van de bruid Thijmen Roelof van Slooten.
Gerardus Lambertus Melis heeft ca 1932 Radiozaak "Correct" in de Amsterdamsche Straatweg 112 te Utrecht, tel. 10490, maar hij verkoopt o.a. ook luidspeakers, strijkijzers, stofzuigers, lampen en lampenkappen. Voor 1921 zat daar een manufacturenzaak. De schrijver van deze website heeft in haar jeugd daar vele malen gelogeerd.
Jansje van Slooten en Gerardus Lambertus Melis krijgen de volgende kinderen:Advertentie Utrechts Nieuwsblad van 14 januari 1939, Radio Correct, zaak van Gerardus Lambertus Melis
Gerardus Lambertus Melis hertrouwt later met de gescheiden Pieternelle (Nel) Rooke, geboren op 24 juni 1916 te Hilversum en gehuwd geweest met Johan Jansen hiervan gescheiden op 31 juli 1947, arr.rechtbank Amsterdam.
In maart 1966 gaat de zaak van Gerardus Lambertus Melis failliet.
Gerardus Lambertus Melis overlijdt op 26 december 1971 te Utrecht, 64 jaar oud.1926: Amsterdamsche Straatweg te Utrecht. Gezicht op de versierde Amsterdamse Straatweg tijdens de etalagewedstrijd die werd georganiseerd bij het 58e lustrum (290-jarig bestaan) van de Universiteit met als thema Ichnaton
Jansje van Slooten overlijdt op 31 december 1991 te Utrecht, 83 jaar oud.
Behandeld wordt het 3e kind van Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal (stamnummer 2.).
Wilhelmina (Mien) van Slooten wordt geboren op 12 mei 1910 te Oud-Over/Loosdrecht.
Wilhelmina (Mien) van Slooten huwt op 9 mei 1935 te Loosdrecht met Jan Wingelaar. Jan wordt geboren op 10 september 1909 te Loosdrecht en is een zoon van Jacob Wingelaar (loswerkman) en Dirkje van Loenen (wonend op de Hornedijk C12 te Loosdrecht). Jan Wingelaar wordt voor de dienstplicht lichting 1929 ingeschreven.
Wilhelmina (Mien) van Slooten en Jan Wingelaar krijgen de volgende kinderen:
Jan Wingelaar overlijdt op 17 juli 1981 te Loenen aan de Vecht, 72 jaar oud.
Wilhelmina (Mien) van Slooten overlijdt op 19 mei 2005 te Loenen aan de Vecht, 95 jaar oud. Zij worden beiden begraven te Loenen aan de Vecht.
Behandeld wordt het 4e kind van Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal (stamnummer 2.).
Paulus Jacobus van Slooten wordt geboren op 5 juli 1912 te Oud-Over/Loosdrecht. Hij gaat (hij is dan winkelbediende en wonend in de H. de Grootstraat 46) op 3 april 1943 te Utrecht in ondertrouw en huwt op 14 april 1943 met Cornelia de Bont. Cornelia wordt geboren op 1 februari 1923.
Paulus Jacobus van Slooten en Cornelia de Bont krijgen de volgende kinderen:
2.4.1. Johan van Slooten .. - ..
2.4.2. Martha van Slooten .. - ..
Paulus Jacobus van Slooten overlijdt op 12 oktober 2000 te Utrecht, 90 jaar oud.
Cornelia de Bont overlijdt op 20 mei 2012 te Utrecht, 89 jaar oud.
Behandeld wordt het 7e kind van Johannes van Slooten en Hendrica Jacoba van Veenendaal (stamnummer 2.).
Johannes Theodorus (Joop) van Slooten wordt geboren op 28 maart 1923 te Oud-Over/Loosdrecht.
Hij huwt met Wil Geurtsen. Zij wordt geboren op 29 september .. te Utrecht.
Johannes Theodorus (Joop) van Slooten heeft zich o.a. ingezet voor en was vice-voorzitter van w.b.v. "de Vechtparel".
Johannes Theodorus (Joop) overlijdt op 10 februari 1986 te Utrecht (maar wonend in de Kon.Wilhelminaweg 31 te Loenen aan de Vecht), 62 jaar oud.Rouwbericht van het bestuur van w.b.v. (woningbouwvereniging) "de Vechtparel" i.v.m. het overlijden van Johannes Theodorus (Joop) van Slooten
Graf Johannes Theodorus (Joop) van Slooten
Begraafplaats Rijksstraatweg / Driehovenlaan Loenen aan de Vecht
Rouwadvertentie Johannes Theodorus (Joop) van Slooten